Vaikean talvilian peseminen pois

talvilika

Kysymys siitä, onko autoon nykyisin kerääntyvän, harvinaisen sitkeän talvilian aiheuttajana uusi tiepäällyste tai joku muu muuttunut ympäristötekijä, on puhuttanut niin autonhoitopiireissä kuin mediassakin.

Lähdimme ottamaan asiasta selvää ja ilmeni, ettei vanhoja käytäntöjä tienhoidon suhteen ole muutettu. Sama likatyyppi on ollut autoilijoiden riesana jo pitkään, ainoastaan lian määrässä voi ilmetä kausivaihteluja talven keskilämpötilasta ja lumimäärästä riippuen. Joillain alueilla on saatettu testata uutta ympäristöystävällisempää tiesuolaa, mutta uuden suolan erilaisesta vaikutuksesta auton likaantumiseen ei löydy tutkittua näyttöä. On kuitenkin muutamia seikkoja, joita on hyvä ottaa huomioon, kun aiheena on vaikean talvilian poistaminen auton pinnoilta.

    • Aivan tavanomaisen talvilian irrottaminen etenkään silloin, kun pesu tapahtuu suhteellisen aktiivisella pesuvälillä, ei tyypillisesti tuota ongelmia – etenkään, jos autoa on säilytetty ulkotiloissa. Kostea ja viileä ilma pitää likakerroksen kosteana, joten se irtoaa helposti.
    • on oivallinen valinta tällaiseen auton ylläpitopesuun.
    • Kun lika ei ole päässyt kuivumaan ja kovettumaan auton pinnoille, pesuun ei tarvita erillistä liuotinta, pelkkä emäspesuaineen sumutus tai vaahdotus auton pinnoille riittää. Esimerkiksi vahaturvallinen Joutsenmerkitty Pineline Active Foam on oivallinen valinta tällaisen auton ylläpitopesuun.
    • Auton säilyttäminen lämmitetyssä tallissa tai parkkihallissa on auton pintojen kannalta miellyttävä vaihtoehto, mutta tällaisissa olosuhteissa likakerros kovettuu ja kuivuu auton pinnoille varsin nopeasti. Jo auton säilyttäminen tallissa yhden yön yli on usein riittävä aika lian tiukemmalle kiinnittymiselle. Tämä tarkoittaa yhden pesuvaiheen lisäämistä autonpesun rutiineihin. Myös kevätaurinko lämmittää voimakkaasti auton pintoja kuivattaen lian ja aiheuttaen vastaavanlaisen pesuhaasteen kuin auton sisäsäilytys.

Tämä tuottaa tarpeen käyttää liuottimia tai liuotinpohjaisia esipesukemikaaleja (mikroemulsioita). Esipesukemikaalin tyyppi, pitoisuus ja sille annettu vaikutusaika nousevat merkittävään rooliin, kun kyseessä on esimerkiksi asfaltti- tai suolalian poistaminen auton pinnoilta. Lukkosulavaluma on tyypillinen talvisin esiintyvä likatyyppi, joka ei puhdistu pelkällä emäspesuaineella. Siihen tarvitaan mikroemulsioita tai raakaa liuotinta.

Pineline Power Cleaner on raakana biopohjaisena liuottimena yhtä tehokas kuin markkinoilla olevat hiilivetyvalmisteet, mutta hiilivetyvapaana tuotteena se on paljon turvallisempi ja miellyttävämpi käyttää. Pineline Power Cleaner 0,5 L on pakattu suihkepulloon, josta sen annostelu suoraan ongelmakohtiin on helppoa.
Power Cleaner on helppo sopivan vaikutusajan jälkeen huuhdella auton pinnoilta pelkän veden avulla. Tuote sopii myös diesel- ja muiden polttoainevalumien poistoon, eli useisiin sellaisiin likatyyppeihin, joita pelkkä emäspesuaine ei kukista edes pidemmän vaikutusajan saattelemana.

Talvisaikaan aurinko paistaa matalalta ja saattaa häikäistä ikävästi peilautuessaan kostealta tai jäiseltä tienpinnalta. Auton ylläpitopesun yhteydessä kannattaakin huomioida auton ikkunoiden pesu myös sisältä, jotta moska ja epäpuhtaudet eivät vähennä näkyvyyttä entisestään.

Auton ikkunapinnoille käyttövalmis Pineline Glass Cleaner 0,5L on hyvä ja kotimainen valinta, joka sopii mainiosti myös auton kojelaudan puhdistamiseen.